Culture

Green tea (中国绿茶) පානය කිරීමෙන් ලැබෙන ප්‍රතිලාභ

1 min read
Green tea benefits effects and contraindications

Green tea යනු නැවුම් කොළවල ස්වභාවික බව රඳවා තබා ගන්නා, පැසවීම නොකළ තේ වන අතර green tea වල tea polyphenols, catechins, chlorophyll, caffeine, amino acids සහ vitamins වැනි පෝෂ්‍ය පදාර්ථ අඩංගු වේ. Green tea වල ඇති මෙම ස්වභාවික පෝෂක අනෙකුත් තේ වර්ග පානය කිරීමෙන් ලබා ගත නොහැකි වයසට යාම වැළැක්වීම, විෂබීජහරණය කෙරෙහි green tea සැලකිය යුතු බලපෑමක් ඇති කරන අතර මධ්‍යස්ථව දිගු කාලීනව පානය කිරීම සෞඛ්‍යයට යහපත් වේ, නමුත් අධිකව තේ පානය කිරීම සඳහා තහනම් කර ඇත. Green tea ශරීරයට අයහපත් දෙයක් ද නොවේ. එසේ නම් green tea වල බලපෑම්, ක්‍රියාකාරීත්වය සහ තහනම් කිරීම් මොනවාද?

Green tea පානය

1. සම රැකවරණය, වයස්ගත වීම වැළැක්වීම: Green tea වල අඩංගු ප්‍රතිඔක්සිකාරක වයසට යෑමට ප්‍රතිරෝධය දැක්වීමට උපකාරී වේ. මිනිස් පරිවෘත්තීය ක්‍රියාවලිය නිසා, එය අධික ලෙස ඔක්සිකරණය වුවහොත්, වයසට යාමට පහසු වන free radicals විශාල ප්‍රමාණයක් නිපදවන අතර එය සෛල වලටද හානි කරයි. SOD (superoxide disproportionation) යනු free radical scavenger එකක් වන අතර එමඟින් අතිරික්ත free radicals ඵලදායී ලෙස ඉවත් කර මිනිස් සිරුරට සිදුවන free radicals හානි වළක්වා ගත හැකිය. Green tea වල ඇති catechins වලට SOD වල ක්‍රියාකාරිත්වය සැලකිය යුතු ලෙස වැඩි කර free radicals ඉවත් කළ හැකිය. Green tea වල tea polyphenols අඩංගු වන අතර එමඟින් මුහුණේ අතිරික්ත තෙල් ඉවත් කරනු ලබයි.

2. ශරීරයේ ඇති මේදය අඩු කිරීම: Green tea වල theophylline සහ caffeine අඩංගු වන අතර එමඟින් ප්‍රෝටීන් kinases සහ triglyceride lipolytic එන්සයිම බොහෝ ක්‍රියා මගින් සක්‍රීය කිරීමට, මේද සෛල ඇති වීම අඩු කිරීමට සහ බර අඩු කර ගැනීමේ බලපෑම ලබා ගත හැකිය. එනම් තේවල ඇති caffeine මගින් ආමාශයික යුෂ ස්‍රාවය කිරීම වැඩි කළ හැකි අතර එමඟින් ආහාර දිරවීමට සහ මේදය අඩු කිරීමේ හැකියාව වැඩි දියුණු කළ හැකිය.

3. විකිරණවලට විරෝධී බවක් ඇති කිරීම: Tea polyphenols සහ ඒවායේ ඔක්සිකරණ නිෂ්පාදනවලට විකිරණශීලී ද්‍රව්‍ය වන strontium 90 සහ cobalt 60 හි විෂ අවශෝෂණය කිරීමේ හැකියාව ඇත. වර්තමානයේ සේවකයින්ට බොහෝ විට පරිගණක භාවිතා කරන අතර, ඔවුන්ට අනිවාර්යයෙන්ම විකිරණවලින් හානි සිදු‌වෙනු ඇත. Green tea පානය කිරීමෙන් ඔබට විකිරණ වලින් වන හානිය අවම කරගත හැකිය.

4. ප්‍රබෝධමත් කිරීම: තේ වල ඇති caffeine මිනිස් සිරුරේ මධ්‍යම ස්නායු පද්ධතිය උත්තේජනය කිරීමට, මස්තිෂ්ක බාහිකයේ උද්දීපන ක්‍රියාවලිය වැඩි දියුණු කිරීමට සහ මනස ප්‍රබෝධමත් කිරීමට සහ මනස පිරිසිදු කිරීමට බලපෑමක් ඇති කරයි. එමනිසා, ඔබ දිවා කාලයේදී වෙහෙසට පත් වූ විට ඔබව ප්‍රබෝධමත් කිරීම සඳහා green tea පානය කළ හැකි බව නිර්දේශ කෙරේ.

5. තෙහෙට්ටුව සමනය කිරීම: තේ වල ඇති caffeine වකුගඩු උත්තේජනය කරයි, ශරීරයෙන් මුත්‍රා වේගයෙන් බැහැර කිරීම ප්‍රවර්ධනය කරයි, වකුගඩු වල පෙරීමේ වේගය වැඩි දියුණු කරයි, සහ වකුගඩු වල හානිකර ද්‍රව්‍ය රඳවා තබා ගැනීමේ කාලය අඩු කරයි. Caffeine මගින් මුත්‍රාවල ඇති අතිරික්ත lactic acid ඉවත් කළ හැකි අතර, හැකි ඉක්මනින් ශරීරය තෙහෙට්ටුව ඉවත් කිරීමට උපකාරී වේ.

6. දත් දිරායාම වැළැක්වීම සහ මුඛයේ දුර්ගන්ධය ඉවත් කිරීම: Green tea වල fluorine අඩංගු වන අතර, catechins වලින් cariogenic බැක්ටීරියා වල බලපෑම වළක්වන අතර dental plaque සහ periodontitis රෝග ඇතිවීම අඩු කරයි. තේ වල අඩංගු tannins, බැක්ටීරියා නාශක බලපෑමක් ඇති කරන අතර එමගින් ආහාර කොටස් මත යැපෙන බැක්ටීරියා වර්ධනය වීම ද වැළැක්විය හැකිය, එබැවින් එය ඵලදායි ලෙස මුඛයේ දුර්ගන්ධය වළක්වා ගැනීමට උපකාරී වේ.

7. ප්‍රතිවෛරස් බැක්ටීරියා: Tea polyphenols වලට ප්‍රබල astringent බලපෑමක් ඇත. එමගින් pathogenic බැක්ටීරියා සහ වෛරස් වලට බලපෑම් ඇති කරන අතර anti-inflammatory සහ antidiarrheal කෙරෙහි පැහැදිලි බලපෑම් ඇත. එය උග්‍ර හා නිදන්ගත අතීසාරය සඳහා ද සුව කිරීමේ බලපෑමක් ඇති කරයි.

Green tea පානය කිරීමෙන් ඇතිවන අතුරු ආබාධ

1. අධ්‍යයනවලින් හෙළි වී ඇත්තේ green tea ඝනකම වැඩි වන තරමට යකඩ අවශෝෂණයට ඇති බාධාව වැඩි වන බවයි, විශේෂයෙන් ආහාර ගැනීමෙන් පසු තේ පානය කිරීමේදී. ඒ අතරම, හිමොග්ලොබින් සංස්ලේෂණයේ වැදගත් මූලද්‍රව්‍යයක් වන යකඩ ද විශාල ප්‍රමාණයකින් අහිමි වන අතර එය පහසුවෙන් යකඩ ඌනතාවයට, රක්තහීනතාවයට හේතු විය හැක.

2. Green tea වල ඇති caffeine සහ theophylline වැනි ද්‍රව්‍ය pleasing බලපෑමක් ඇති කරයි, අධික පරිභෝජනය හෝ අධික සාන්ද්‍රණය emotional agitation හෝ සංවේදීතාවයක් ඇති කරන අතර එය නින්දට බලපායි.

3. පර්යේෂණයට අනුව, green tea වල ඇති tannic acid මල බද්ධයේ රෝග ලක්ෂණ උග්‍ර කළ හැකිය. Tannic acid මගින් bowel movements මන්දගාමී කළ හැකිය.

Green tea පානය කිරීම ශරීර සෞඛ්‍යයට යහපත් වේ. නමුත් නුසුදුසු ලෙස තේ පානය කිරීම ශරීරයට හානි පමුණුවයි. එමනිසා, green tea වඩාත් සෞඛ්‍ය සම්පන්නව පානය කිරීම සඳහා තේ වල ක්‍රියාකාරීත්වය සහ තහනම් කිරීම් තේරුම් ගන්න.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

error: